Farisei (în sens figurat) de curte nouă

Farisei (în sens figurat) de curte nouă

 

Mă gândesc din când în când la mine ca la o persoană cu tulburări de vedere. Rar. Zic tulburări de vedere, pentru că deşi văd paiul din ochiul celuilalt, parcă mi se pare că este în ceaţă. De multe ori am impresia că omul n-are nici un pai în ochi, dar eu ştiu că este acolo. Trebuie să fie, că aşa mă simt eu bine. M-aş duce la un oftalmog, să-mi spună ce mi se întâmplă, dar n-am timp şi mi-e teamă că trebuie să dau şpagă, după ce mai stau şi cine ştie câte ore la coadă. Nu merg la particular, că este scump. Cred că o să dau o căutare pe internet.

Scriu simptomele: nu văd paiul din ochiul celuilalt!!!

Doctorul INTERNET răspunde printr-o întrebare: o fi din cauza bârnei din ochiul dumneavoastră?

Ce întreb eu şi ce-mi răspunde el!

Mai  cercetez încă o dată. Găsesc alt răspuns şi mai nesatisfăcător: Să ridice piatra cel care se simte nevinovat…

Ce întreb eu şi ce-mi răspunde el! Poate că n-am întrebat bine, sau poate că nu-mi convin aceste răspunsuri.

Decid să caut cu mantă, poate dacă întreb ceva total diferit primesc un răspuns convenabil.

Nu-i aşa că bogăţia este incompatibilă cu preoţia?

Răspunsul doctorului INTERNET: Nu. Preoţii chiar sunt bogaţi, deşi ar trebuie să fie săraci. La fel ca Isus.

Reformulez : Cântăreţii de manele sunt nişte hoţi! Căştigă prea mult pentru ceea ce fac! Ce mare lucru să ne facă să dăm din ceea ce se află sub buric !

Doctorul INTERNET: Cântăreţii de manele sunt invitaţi să cânte la petreceri, sunt la îndemâna telecomandei tale şi CD-urile lor se vând la pachet cu salata verde şi laptele pentru copii. Te obligă legea. Vrei salată verde, eşti obligat să cumperi şi un CD Minune. Vrei lapte pentru copii, obligatoriu plăteşti şi un CD de SALAM.

Nedumerit de aceste răspunsuri întreb: Şi cum ziceţi că arată bârna din ochii mei ?

Doctorul INTERNET răspunde: Vă rog să introduceţi codul următor  p4c4t05, ca să fiu sigur că sunteţi om. Că ni s-a mai întâmplat să fim întrebaţi de roboţi. Roboţii nu sunt oameni şi nu agrează răspunsurile noastre, ceea ce duce la consum inutil de resurse din partea noastră.

Introduc codul p4c4t05 că să se convingă doctorul că sunt om.

Doctorul INTERNET răspunde: Aţi trecut cu bine de prima etapă. Cea de a doua etapă este să ne răspundeţi la o întrebare, la care 95% dintre oameni răspund la fel. Iată întrebarea:

Nu-i aşa că vă doriţi să fiţi sărac ?

Răspunsul meu de om: Nu! Îmi doresc să fiu bogat, sau măcar să am o casă, o maşină, să-mi permit să merg în vacanţe, să-mi educ copiii. Ştiţi dumneavoastră doctore, chestiuni decente. Nu vreau cinci maşini sau cinci case, cum strâng preoţii şi maneliştii că n-am ce face cu ele. Maşini, dacă vrea şi soţia să-şi ia carnet, am vrea două şi poate că ar fi frumos să avem şi o casă micuţă de vacanţă. Eventual să-i facem şi lu’ ăsta micu’ un apartament de două camere ca să plece bine în viaţă, dar cam atât. Decent, cum v-am spus?

Doctorul INTERNET: Sunt şanse de 95% să fiţi om, aşa că vă răspundem în continuare la întrebări. Ziceaţi ceva de bârnă? Vă referiţi la cea biblică, nu-i aşa?

Nu de bârna biblică, că este un concept învechit. În doua mii de ani orice esenţă de lemn cedează. Eu mă refer la paiele moderne şi scumpe din buzunarele medicilor, profesorilor (ăştia totuşi sunt săraci), maneliştilor şi preoţilor (pe ăştia are lumea cea mai mare boală, domnule doctor; e plin pe feisbuc de nenorociţi cu barbă şi cu mercedesuri).

Cum este posibil că preoţii să profite de frica oamenilor că nu mai ajung în Rai, dacă nu dau la biserică? Şi ce poate să facă omu, dacă preotul îi cere când este cu mortul pe masă?

Răspunsul doctorului INTERNET:

Credeţi că există vreo legătură între nevoile oamenilor şi serviciile oferite de preoţi, doctori şi manelişti ? Notă: Instituţia noastră a cercetat şi profesorii sunt mai degrabă săraci. Dacă au ghinionul şi  fac parte dintr-o familie de profesori  soţi (de istorie, de exemplu), au posibilitatea să caute rugăciuni de bogăţie pe www.rugăciunidebogăţie.net .

Total nedumerit răspund: Cred că da!

Doctorul INTERNET: Care este legătură?

Răspunsul meu: Preoţii profită de nevoia omului (educat sau nu), de a face ce crede lumea: botezul, cununia şi înmormântarea sunt tradiţii obligatorii. N-ai cum să le ocoleşti că o să râdă lumea de tine. La doctor te duci când eşti bolnav şi n-o să eradichezi tu corupţia din sistemul sanitar pe sănătatea ta. Iar cu consumatorii de manele nu mă pronunţ, că efectiv nu înţeleg despre ce este vorba, că eu nu ascult. Poate aşa, la o nuntă, unde chiar n-am ce să fac.

Doctorul INTERNET: Credeţi că preoţii, medicii şi maneliştii sunt oameni? Dacă nu sunt oameni, ce sunt ? Dacă sunt oameni, oare este omenesc să-şi dorească să fie bogaţi sau cel puţin decenţi…material?

Răspunsul meu, deja inflamat:

Da domnu doctor, dar ei s-au făcut preoţi pentru că sunt credincioşi. Isus era sărac şi zicea să ne facem averi în cer şi nu pe pământ. Noi creştinii credem în Isus! Ce ne trebuie nouă Catedrala Neamului? Mai bine spitale şi şcoli, c-aţi văzut ce păţeşti când eşti bolnav.

Doctorul INTERNET:

Să ştiţi că trebuie să încheiem pentru azi. Mai sunt câteva milioane de oameni cu aceleaşi simptome. Vă propun să luaţi următoarea reţetă şi să reveniţi. Tipăriţi reţeta aceasta!

Tipăresc reţeta şi ce să vezi, doctorul îmi dăduse o temă de casă:

„Până la următoare consultaţie vă rog să citiţi cele zece porunci. Când ne intâlnim, vă rog sa-mi arătaţi care este porunca cu privire la sărăcia oamenilor.”

Mă duc să citesc poruncile, ca să pot mâine să mă prezint la consultaţie. Sper ca după ce le citesc să găsesc măcar una care să ne ceară să fim săraci. Şi dacă nu ne cere nouă oamenilor, măcar preoţilor şi maneliştilor. Pe doctori nu-i mai bag aici. Cu durerea nu-i de jucat!

Continuarea după ce găsesc porunca de sărăcie.

Sănătate şi voie bună!